onsdag 2 april 2008

Träningsplanen

Hmmm, nu måste jag komma på en plan hur jag ska lägga upp träningen fram till Kalmar i augusti. Pågrund av skador har ursprungsplanen rubbats en del, men så är det ju alltid.

Simningen
Min ursprungliga plan var att lära mig crawla i höstas (avklarat) och fortsätta träna simning så jag är hyfsad på den disciplinen. Det har gått ganska bra, jag kan simma hyfsat snabbt trots dålig teknik och uthålligheten kommer byggas genom att passen nu blir allt längre (men också färre eftersom jag inte kan simma på luncherna längre, är ju pappaledig). Tidigare låg jag på 1000-1500 m per pass, nu 2000-3500. Ska försöka öka andelen över 3000 men det är en svår balansgång: jag tjänar ju mest tid på att få bättre teknik. Jag ska också påkalla mer uppmärksamhet från simtränaren och be om kommentarer och hemläxa. Men simningen är jag ganska nöjd över och t o m lite stolt över mina framsteg.

Löpningen
Det är löpningen som har gått sämst. Min plan var att köra lågpulsträning plus långa intervaller i marathonfart växlat med halvmarafart. Jag hade satt ihop ett program baserat på Heleneholms löptränares instruktioner. Fram till januari skulle jag bygga upp en volym på 60 km/vecka fördelat på Långpass 25-27 km, distanspass 12 km och Långa intervaller 18-22 km. På viloveckorna tänkte jag skippa långpasset och köra lägre volym på långa intervallerna men istället i halvmarafart. Det har inte funkat alls. Jag har haft strul med hamstrings sen Växjö marathon förra året och när jag skulle göra en nystart, då skadade jag foten och den är fortfarande inte bra.

Den nya löpplanen är att börja helt från början. Ut och springa 5-7 km och ta från där. Köra lugnt och öka distanserna när det känns bra. Nu har äntligen min nya pulsklocka kommit så när jag hämtat den kan jag köra på puls igen och det kommer bli löpning a la Maffetone. Jag körde det förra året och om det hjälpte mig till maran på sub 3.30 och och PB med 20 minuter så borde det passa ännu bättre för löpträning till ironmandistans. Ska börja med ett MAF-test på samma puls jag kört tidigare, HR 143, och kolla var jag står jämfört med tidigare. Sen kan man ju skoja till det med lite snabbhet i nåt lokalt lopp istället. Eller nåt kortare fartpass, men inga långa intervaler i halvmarafart, det fixar inte min kropp just nu. Ska ocksåp komma igång med barnvagnlöpningen och det finns vissa utmaningar där som just nu är under planläggning...

Cyklingen
Cyklingen har gått över all förväntan, men det är väl tack vare att löpningen legat så mycket på is kombinerat med en mild vinter. Cyklingen är det jag varit mest skraj för inför Kalmar, just för att jag vet hur mycket tid man kan tappa eller vinna där. Nu har jag varit uppe och nosat på lång distans på träning och det känns okej. Jag kan cykla och är inte rädd. Jag köpte en trainer för några veckor sedan och har under min första månad som pappaledig hunnit cykla 18 timmar på den, allt under Runes tupplurar. Det är verkligen bonusträning! På cyklingen tänker jag bra köra på. Långpass på de helger som går och så trainer när Rune sover. Kanske ge mig ut på kortare intervallpass ute när det blir ännu lite ljusare på kvällarna.

Igår blev det en timme på trainern och sen 34 minuter löpning i Pildamsparken. Sprang innervarvet i 5.00-tempo och resten av passet runt 5:30 min/km. Och det bästa av allt: det gjorde inte så jätteont i foten! Var också inne i Lund på en mammafika, men det vara bara en mamma där, resten pappor och barn. Jättetrevligt och kul att låta Rune busa med andra barn.

4 kommentarer:

Karin sa...

Nu är jag ju inte triathlet men jag tycker att din plan ser bra ut. Särskilt löpningen faktiskt, jag tror att det är klokast att "börja från början" och se hur långt det räcker. Det är inte realistiskt att starta med veckodistanser på 50-60K, det är ju som gjort för nya skador.
Lycka till fram till Kalmar, jag kommer att följa dig! :-)

askan sa...

Ja och jag tillhör dessutom de få som inte tycker Maffetone är så tråkigt :)

Jag måste upp i volym om jag ska köra Kalmar men jag ska stegra långsamt.

Benet sa...

Intressant att höra om dina positiva erfarenheter med Maffetone. Själv har jag blivit mer och mer övertygad om att det är "the way to go" för att undvika skador och bygga en bra aerob bas.

Nåt som jag redan bestämt är att det under nästa grundträningsperiod (som inleds i mitten/slutet av September) blir Maffetone för hela slanten. Och TillbakaTillUtmattning skall köra igång ett Maffeprojekt nu.

askan sa...

Benet, jag ska strax börja med min Maffetone och då kommer jag nog starta med en utvärdering av förra gången, kan ju skriva ner den här till allmän läsning, med olika km-tider och pulser och så. Förra gången körde jag strikt: ingen träning över MAFpuls och jag la MAFpulsen relativt konservativt, 180 minus ålder minus fem. Inför en mara ökade jag upp tempot och la in fartavsnitt i passen och experimenterade med lite olika pulser strax över min MAF-puls. Den stora fördelen var att jag ganska snabbt kunde bygga upp hyfsade volymer utan att bli skadad. Det negativa att det tog rätt mycket tid. Nu kommer jag inte köra lika strikt utan tillåta vissa pass snabbare både till fots och till cykel.