söndag 13 juli 2008

Sövde triathlon

Så var det dags för Sövde triathlon, halv-IM. Jag har haft problem med hälsenorna och vaden på sistone och inte kunnat träna och planen var att jag skulle se det här som ett träningspass i simning, sen köra en växling, cykla i väg en kortis och bryta. Därför var jag inte alltför taggad när jag åkte ut till Sövde ihop med min åskådande kompis Uffe.

När vi kom fram fick jag direkt tycka-synd-om-mig-själv-vibbar. Hela området kring badplatsen var invaderat av triathleter, tempocyklar och våtdräkter och det fullkomligt osade tävling i luften. Jag vill också vara med!! Inte bara simma. Nåja, vi minglade runt lite och snackade med klubbkompisar som alla var på topphumör. Jag fick dessutom min tävlingsdräkt från Craft, med Heleneholms tryck och färger och jag var inte lite stolt när jag krängde på den.

Jag riggade upp mina prylar och drog på våtdräkten. Nu jäklar var det järnet som gällde på simingen, jag skulle ju inte behöva ha några krafter alls kvar efter den eftersom jag tänkte bryta på cyklingen. Samtidigt var jag medveten om att järnet på simningen lätt kan innebära slarv med andning och teknik, så det gäller att simma med ett kontrollerat driv.

När startskottet gick så var det ett mindre kaos. Folk var som tokiga och köttade sig fram. Efter lite vattenlöpning slängde jag mig i vattent och försökte få till några simtag utan att bli helt sönderstångad. Så här fortsatte det ett tag men efter ett par hundra meter så lättade det. Jag är rätt kass på navigera, men provade en ny metod som jag testat fram i simhallen,med en kombination av tretakts- och tvåtaktsandning. Andas vänster-vänster-titta upp-höger. I början gick det inte alls och jag kryssade fram och tillbaka, men på slutet gick det bättre.

Banan var tvåvarvsbana och vid varvningen kollade jag på klockan: 15 minuter! Kan det vara sant? Jag börjde fundera på om det kanske var tre varv man skulle simma ändå, för jag trodde omöjligt att jag skulle kunna simma halva på 15 minuter. Mitt mål var ju under 40. Men det visade sig stämma och jag kom upp ur vattnet på 28.53 enligt min egen tidtagning.

Joggade upp till växlingszonen och såg nöjt att en fartfantom till klubbkompis inte hade hämtat ut sin hoj än. Lyckan var kortvarig, medan jag gjorde min sjukt långsamma växling (skulle ändå bryta) så passerades jag av honom och vi gick ut ungefär samtidigt.

Cyklingen kändes ok - det gjorde inte ont i hälsenan utan bara lite i vaden. Jag beslutade därför att cykla hela första varvet av tre (3*3 mil). Väl ute på cyklingen fick jag känna på baksidan av min relativt snabba simning: jag cyklade inte om nån, utan blev omcyklad av hur många som helst. Som tur är släppte de på korta motionsklassen på vår bana så jag fick passera lite folk, bl a en kille med mtb och ryggsäck(!). Anyway, cyklingen gick bra och jag fick 57 min på första varvet. Andra varvet började det blåsa rätt rejält och det var motvind ut till vändpunkten. Jag började också känna av att den kuperade banan, men lyckades bita ihop och passerade på ca 58 min. Sista varvet var tungt. Jag började få lite mjölksyra och jag minns speciellt några långa backar medmotvind - de var inte kul. Dessutom kom ett illamående pga av all gel och sportdryck. Jag körde sportdyck varje kvart och gel gel (150 kcal) varje halvtimme. Det var klart för mycket för mig.

Sista varvet gick på en dryg timme, men då tog jag det lugnt och spann på lätta växlar sista 5-6 km. Kom in för växling efter att ha cyklat på 2h57 min. Då hade jag bestämt mig för att fullfölja loppet, men bryta om jag fick ont i hälsenan. Efter en långsam växling lunkade jag ut på stela ben. Stelheten släppte efter nån kilometer, men jag bestämde mig för att springa lugnt och kontrollerat och inte jaga tider, ville varken förvärra skadan alltför mycket eller dra på mig en onödigt lång återhämtning. Trots att det kändes som en riktig another-day-at-the-office-löpning så varvade jag de två första varven på 27 minuter var och räknade ut att det skulle ge mig en löptid på ca 1h 48 min. På andra varvet blev jag passerad av Jona som såg oförskämt fräsch ut. Inte lönt att haka på där inte. Hon muntrade upp mig med nåt i stil med att "snart är det inte långt kvar till näst sista varvet". Det är till att se positivt på saker... Men det kändes ändå bra och kontrollerat ända till varvning, men så kom illamåendet ordentligt. Jag fick sänka tempot något och det var inte längre lika kul. Men sen hann jag upp en kille som tog mig i slutet på cyklingen. Vi sprang sen och pratade skit i säkert 4 km innan han drog iväg i en backe där jag inte orkade hänga på. Grymt social sport, alla hejar på alla och man tävlar i första hand mot sig själv. Kan man hjälpa en medtävlande gör man det. På mitt andra varv sprang en kille och snackade med mig i en minut, sen sa han att nu var han tvungen att dra för han hade en rätt bra tid på gång. Han såg jag senare överst på pallen i en av Age Group-klasserna. Skön kille!

På sista varvet mådde jag duktigt illa och vågade knappt dricka nåt. Målgången var riktigt skön och jag sprang direkt till väteskebordet och öste i mig vatten. Magen var helt tom så jag proppade i mig bullar och bananer och efter nån kvart mådde jag finfint igen. Sluttiden blev 5.23 vilket jag är väldigt nöjd med. Mest nöjd är jag med simningen som var ofantligt mycket snabbare än jag hoppats på. Och så är jag såklart väldigt nöjd över att jag aldrig bröt. Och att jag satte vadjäveln på plats.

Tider och medelpuls:
Simning 28.50 + 50 sek upp till växling, HR 167
T1 2:26 min
Cykling 2h57 min, HR 162
T2 1:52 min
Löpning1h 51 min 46 sek, HR 150

Totalt 5 h 23 min 5 sek, HR 163

10 kommentarer:

Cykelmygga sa...

Härligt jobbat! Du joggade runt och gjorde det dessutom snabbt. Måste kännas oerhört skönt inför Kalmar, för visst hade du kunnat köra dubbla distansen i samma fart? Kanske släppa liiiite på simningen då:)

askan sa...

Tack! Nej, jag hade inte kunnat köra samma fart, varken på sim, cykel eller löp... Fast Kalmar är ju slätt så hur svårt kan det va?? :)

Kollade lite på gamla resultat, fanken att jag inte rådde på ditt gamla resultat från Malmö triathlon. Men nästa år! Då är det sub-5 som gäller.

Cykelmygga sa...

Du slog mig med hästlängder på simningen!! Det retar mig att jag ska vara så talanglös på det momenten, för det är inte ens lönt att försöka på sub 5 för min del. Ska jag ta 15 min på cyklingen och 5 min på löpningen? Det går inte...

Nästa år blir det TransAlp för min del. Fråga mig inte hur Kasper lyckades övertala mig till det. Men helt plötsligt har jag ett jättemål inför nästa år. Kommer vara grym på höstkanten när jag superkompenserat, om jag nu överlever:)

askan sa...

Jag tror dock att sombanan var något för kort, men jag simmade ändå 7-8 min bättre än förväntat så jag är stennöjd med det.

Jag googlade lite på TransAlp men hittar inget. Finns det nån fakta om det?

Superkompensation, till Monaco? ;)

Cykelmygga sa...

http://www.bike-transalp.de/englisch/

Just det Monaco...

Karin sa...

Men oj! Wow! Vilken prestation, särskilt eftersom du inte skulle fullfölja. Rätt kul att du lyckades lura dig själv till att köra hela distansen och att du dessutom gjorde det på bra tider. Utan att ta ut dig. Styrkebesked! Vad väntar härnäst?

Benet sa...

Respect! Grymt impad av ditt "Ta-det-lugnt-och-bryt-efter-simningen-lopp". Halvmaran på 1.51 med en snittpuls på 150 är ju ett riktigt bra besked inför Kalmar. Och fasen vad du måste ha simmat med "flyt" :-D

askan sa...

Katarina: Monacos backar blir som en liten kulle efter all alpcykling :) Men just det. s var det ju den där simningen också... ;)

Karin: Ja kroppen är en lätt rackare att lura :) Härnäst är ju uppladdningen inför Kalmar. Jag har fortfarande min vad- och hälsenskada att ta hand om så starten där är oviss. Jag ska till en idrottsklinik på fredag och kolla upp det. Jag komer hursomhelst inte kunna träna speciellt mycket mer inför Kalmar, men hoppa verkligen att jag kan vara med. Det är ju detjag siktat på i nästan ett år...

benet:
Ja simningen gick overkligt bra, men jag tror att min dåliga teknik betalde sig. Eftersom jag har kass teknik har jag fått kompensera med muskulär uthållighet istället. När man då får på våtdräkten så får man fint flytläge gratis och då har jag istället bra armar.

JAg har inte riktigt utvärderat min löpning, men helt klart är 150 i puls väldigt lågt. På maran i höstas hade jag 177 i snitt mellan 30-40 km och hade jag tagit i max borde jag legat där nu också. Men å andra sidan mådde jag illa och magen var svullen så jag kanske inte hade klarat det.

Kalmar är som en annan sport. När jag gick i mål kunde jag inte låta bli att tänka att i Kalmar hade jag haft en 1.5 timme kvar på cyklingen och sen en mara.

tillbakatillutmattning sa...

Jisses! Sicka lopp det är i tritlon ändå. Hålla på så länge, måste kännas bra ändå att ha gjort det... Fast det är du kommer att göra i Kalmar är jag inte så avundsjuk på. Inte detta årtiondet i alla fall.

askan sa...

tillbakatillutmattning,
det är en skön kombination av grenar, för man kan köra rätt hårt rätt länge eftersom man kör slut på lite olika muskler. I Kalmar förvänyar jag mig inte att det ska bli skönt dock, men vem vet, det bor väl en liten självplågare i oss alla :)