måndag 23 juni 2008

Långpassens tid

Nu är långpassens tid här och det är långa löppass som står högst upp på prioriteringslistan inför Kalmar triathlon. Jag tror att jag klarar att simma 3860 meter i ok fart, även om jag aldrig simmat längre än 1500 i sträck. Jag vet att jag klarar att cykla 18 mil i hyfsat tempo. Men tyvärr är jag nästan lika säker på att jag med dagens form inte klarar att hålla mig löpande en hel marathon, speciellt inte efter alla förmiddagslekarna. Anledningen är att jag inte sprungit ett riktigt långpass sen Växjö marathon i oktober 2007. Så nu är tanken att få till så många långa löppass som möjligt före Kalmar triathlon om 40 dagar. För att lyckas med det så måste jag ha ordentligt med vilodagar. Cykling och simning får bli när det blir. Jag tror ändå jag lagt grunden för cyklingen eftersom jag cyklat kontinuerligt sen maj förra året och hunnit med runt 260 mil hittills i år. När jag väl cyklar ska jag försöka köra kombinationen hårt och långt för jag återhämtar mig relativt fort efter cyklingen, så lika bra att mjölka ur max där. Simningen är ändå körd, jag har tränat för lite sista månaderna så där ska jag bara runt. Ska försöka lägga in några pass här och där men det är verkligen lågprioriterat.

Så igår stack jag ut på första långpasset på tusen år kändes det som. Det var duggregn i luften och precis för kallt för kortärmat: ett riktigt perfekt väder att springa länge i. Jag har börjat springa med mp3-spelare och tankat upp den med P3 dokumentärer för att få nån intellektuell input som föräldraledig. Så jag masade mig framåt i lugn takt till "tonerna" av dokumentären om Kalixhärvan, runt nåt varv i Pildammarna och sen ner mot havet. Nere vid Bo01 började det göra ont i hamstrings men jag är så trött på mina kassa hamstrings att jag bara gjorde nåt slags strechande karatespark och sen joggade jag vidare längs Ribban. Jag märkte att det gick bättre att springa på mjuka underlag, så jag höll mig grus- och grässtigar så gott det gick. På hemvägen tog jag ett innervarv i Pildammsparken och kom sedan hem efter 2 timmar och tio minuters löpning. Konditionsmässigt var jag knappt påverkad, men kroppen var sliten. Ont i knän, hamstrings och lite i ryggen. Jag tror det är långpassen på cykel som gett bra träning, nu ska bara den löpsspecifika träningen få göra sitt så kanske kroppen hänger med också.

På onsdag har jag tid hos naprapat med inriktning mot funktionell rörlighet. Han ska utvärdera mig och ge mig ett träningsschema för att bli bättre i ryggen. Kanske blir det nån behandling också, vi får se.

Ikväll blir det tårta för att fira Karinas födelsedag. Tänkte försöka hitta på nåt kul till middag också, även om mina matlagningskunskaper är lika dåliga som mina hamstrings. Men det går väl googla och jag är ju faktiskt livsmedelsutbildad så följa recept ska jag väl kunna :)

5 kommentarer:

Karin sa...

Jag lyssnar också på P3 Dokumäntär på en del av mina långpass :-) Man lyssnar på något sätt bättre när man springer tycker jag. Verkar som om vi är flera som sprungit långpass i regnet i helgen, du verkar ha haft en skön runda frånsett hamstring-problemen då. Ska du köra något långt löppass efter en längre cyklingsrunda som träning eller blir det för slitigt för kroppen?

askan sa...

Ja jag har snart inga P3-dokumentärer kvar... har lyssnat på dem när jag går med barnvagnen, när jag går och handlar, kör bil... Skulle sparat dem till löpningen istället :)

Jag tror inte jag kommer köra några långa löppass efter cykling utan mer 2-4 km, kanske nåt upp mot 8. Som du skriver så tror jag det sliter för mycket med lång löpning efteråt.

tillbakatillutmattning sa...

Tråkigt att du får ont. Lider med dig. Känner också igen känslan av att inte vara konditionsmässigt påverkad men att få ont. Sååå tråkigt...

Benet sa...

Låter ju helt jädra underbart med ett pass på drygt två timmar. Synd du får ont, men det löser sig alldeles säkert inom kort. Får hoppas naprapaten är en av de där 'Wizards' som man hört talas om.

askan sa...

tillbaka: Ja det är så trist, man får liksom aldrig ge allt man har.

benet: Två timmar var riktigt kul även om det slet hårt på kroppen. Långpass är det roligaste tycker jag.