söndag 8 juni 2008

Jobbig cykling i stekande sol

Äntligen! Efter ett par dagars träningsuppehåll på grund av ryggont så kunde jag ge mig ut med cykeln i morgonsolen. Eftersom det är Göteborg triathlon nästa helg så var jag sugen på att cykla kort och snabbt, men samtidigt är det rätt sällan som jag har chans att cykla lite längre pass, så valet däremellan var inte lätt. Jag fick kompromissa: Hyfsat långt och hyfsat snabbt. Bestämde mig för att försöka cykla en halv-Ironman (9 mil) på under 3 timmar. Jag hade inte gjort upp nån speciell rutt, men körde enligt regeln "nästan ingen vind = cykla mot Skanör".


Inför dagens cykling hade jag monterat på en aero bar som jag fått låna av Katarina. Jag tror dock att den är lite för kort och dessutom är inte cykeln alls inställd för den, men det var kul att prova. Hastigheten steg direkt med 1-2 km/h när jag la mig i bågen, men pulsen ökade också lite. Men med rätt inställningar och en massa träning på det så är det helt klart något som kommer snabba upp min cykling ordentligt. Får se om jag kör med båge i Göteborg, i Kalmar kommer jag iallafall ha en . En annan materialrelaterad grej var att jag cyklade utan strumpor, eftersom jag fått höra att jag under inga omständigheter kan ha strumpor på en triathlon... Det gick riktigt bra, även om det kändes ovant.

Milen tickade på och det var riktigt kul att cykla ute i solen. Jag försökte dricka ordentligt, men det är svårt att veta hur man ligger till där. På slutet mådde jag lite illa, förmodligen för att jag drack för lite. Jag vände i Skanör och sen cyklade jag ut på lite småvägar på ren chans, Skåne är verkligen ett myller av vägar. Till sist hittade jag rätt, cyklade in mot Jägersro och styrde sen ut mot Torup. En koll på klockan och jag insåg att snurren inne på Jägersro hade kostat onödig tid och 3-timmarsgränsen låg nu i riskzonen. Jag började dessutom bli lite seg, av både sol och hårt tempo, så det var inte helt kul att speeda upp i Bokskogens backar. När jag närmade mig Bara kunde jag klicka av klockan på 2:58:45 och jag var riktigt nöjd. Så fort har jag aldrig cyklat förut! Men istället för att softa hem insåg jag att jag kunde klara magiska 30-snittet över tio mil, så jag körde på hårt i ytterligare 20 minuter. Efter det var jag tom på energi och började må rätt illa. Cyklingen var inte så kul och energigel gav ingen större effekt längre. Tog det lite lugnare hem sista milen, rusade in, kramade lille Rune en kortis och stack sen ut en kort jogg med Hexa. Den blev bara fem minuter för jag ville inte riskera ryggen, men jag ville ändå springa lite för att få in känslan i kropp och hjärna. Vaderna var stumma och stela, men redan efter -3-4 minuter släppte det värsta.

Stötte på en kille som frågade mig:

-Folkets park är ditåt va? (pekar åt helt fel håll)
-Nej det är ditåt, svarar jag och pekar åt rätt håll.
-Det finns nog flera Folkets park, säger han, och traskar iväg åt helt fel håll.

8 kommentarer:

tillbakatillutmattning sa...

Inget dåligt pass! Tänk om en annan kunde köra på det viset...

Har som du en teori om att illamåendet kan vara relaterat till vätskan, eller kanske ännu hellre saltförluster. Saltlakrits efter långpass har hjälpt mig ibland mot det värsta.

askan sa...

Men har du provat att cykla nåt längre? Kanske skulle passa dig? Du som sprungit som en raket på en massa olika distanser skulle nog kunna cykla rätt fort.

Saltlakrits ska jag prova. DEt låter på nåt sätt som det borde funka. Ja det kan ju vara saltförluster också, jag var ute i nöstan 4 timmar i stekande sol och kände hur den svett som rann i ansiktet var rejlt salt, så det sved i ögonen.

tillbakatillutmattning sa...

Av cykling får JAG ont i ryggen... Fast det kanske är en vanesak. Har testat att cykla en dryg timme någon gång men då har jag rejelt ont mot slutet och det förtar nöjet lite.

askan sa...

Ok, jag blir tvärtom bättre av cykling. Det kan ju vara inställningar på cykeln, sittställning eller att du trampar på för tunga växlar (för låg kadens) som gör att du får ont i ryggen. Men jag blir grymt stel av att cykla. Det är jag lite orolig för inför Kalmar, för är man stel blir det svårt att springa utan att få ont.

Benet sa...

Låter som ett kanonpass. Jag fick också lite ont i ryggen av att cykla tidigare, men har på nåt sätt "vant" kroppen tror jag. Jag cyklar ju inte så vansinnigt mycket eller så långt (2-3 mil per gång kanske), men det är stor skillnad i ryggen nu och tidigare.

Det har nog mycket med sittställning att göra, skulle jag också tro.

Låter som ett helt underbart pass, Askan. 10 mil på cykel för att sedan ge sig ut på en jogg. Sjukt imponerande. När går järnmannen i Kalmar av stapeln?

Har en liten fundering på att köra en spextävling i sommar, en tiondels järnman i och omkring Åhus. Just for fun! 380 meter simning antingen på Tivolibadet i Kristianstad för att sedan cykla till Åhus (18k), eller i Hanöbukten längs Åhus strand för att sedan cykla en 18k-runda på Rinkaby övningsfält. De 4.2k löpning görs till sist i Åhus Täppets 5k-spår som är helt perfekt att springa i!

Ställer du upp om det skulle bli verklighet?

Oj, glömde nästan det viktigaste: Hela spektaklet avslutas sedan med en grillfest i sommarstugan :-)

askan sa...

benet, kul att du är sugen att prova triathlon! Järnmannen är den 2 augusti. Känner mig bra förberedd cykelmässigt, lite sämre med löpningen och simningen.Tyvärr har mina ryggproblem kommit tillbaka, men jag hoppas kunna köra min premiär i Göteborg på söndag.


Lätt att du ska vara med i Åhus! Det är ju perfekt tävling att prova på, men ändå blir det en utmaning. JAg tror det är vår klubbtävling (Heleneholm) i år, eftersom den vanliga i Skanör sammanföll med Kalmar.

Om det funkar med kroppen och familjen så hänger jag gärna på, men jag vågar inte lova nåt än. Men det låter jättekul!

Benet sa...

Jaså, det körs ett "rikitgt" triathlon-lopp i Åhus också? Min tanke var att själv anordna en liten spextävling (1/10 ironman) för vänner och bekanta.

Skall kolla upp Åhus officiella triathlon och se vad de erbjuder :-)

Just nu känns dock något mer lopp i sommar avlägset. Har så jädra ont i underbenet igen efter gårdagens (väldigt lugna) löpning. Så trist.

askan sa...

Aha, egen tävling, vad roligt! Jo det finns en Åhus i slutet av sommaren. Kolla på www.svensktriathlon.org där finns tävlingskalneder.

Trist med din skada. Har du nån rehabplan?