onsdag 4 juni 2008

Växling vid havet

Vi var en rätt liten skara från Heleneholm som träffades ute vid Sibbarp för att få tips och träning i växlandets ädla konst. Vår mentor var Jona som verkligen överöste oss med bra-att-veta-saker. Först gick hon igenom hur hon tyckte en växling bör gå till. Det ska vara metodiskt och full fokus på en sak i sänder. Och man ska veta exakt vad som kommer näst; upp med googles i pannan, vänster hand tar kardborren, höger dragkedjan, dra ner våtdräkten från vänster axel, osv. Vi övade sen på att hoppa upp och av från cykeln, först med gympaskor på och sen gick vi över till att ha cykelskorna fastsatta i pedalerna. Hopp upp på sadeln, i med båda fötterna i skorna och sen trampa upp farten, sist spänna kardborren.


Jag hade ju en idé om att göra lite långsamma komfortväxlingar där jag tar på mig strumpor och cykelskor och sen joggar ut med hojen, men det var det ju inte tal om. "Man cyklar inte med strumpor", fick jag höra. Jona menade att bara för att man är nybörjare så finns det ingen anledning att växla långsamt. Bättre lära sig rätt från början. Och det har hon ju egentligen rätt i. Så jag lovade att köra full växling redan i Göteborg om en dryg vecka.


Vi avslutade med examen, hopp i plurret med våtdräkt och sen simmade jag nära max för att få upp tävlingsstress, sen upp på bryggan och en riktigt växling. Inte så lätt att få av våtdräkten... Inte så lätt att få i blöt fot i cykelskorna... men det går. Och det kommer gå fortare med ännu mer träning. Jag fick också en kommentar om min simning: den är väldig sned och mycket vinglig. Så det blir till att öva navigering nästa gång jag simmar. Appropå simning så var det dubbel premiär i dag. Första utomhussimmet i år och första utomhus med våtdräkt. Jag skulle lätt kunnat simma nån halvtimme till för det var verkligen superskönt i vattnet.


Tog en lite kort jogg innan vi avslutade med en fika och triathlonsnack i kvällsolen. En riktigt kul träning!

4 kommentarer:

Benet sa...

Triathlon är riktigt coolt! Seriously! Jag undrar bara om jag skulle ha tid att träna 3 grenar och kunna fokusera på alla 3. Jag skulle kanske bara ha dåligt samvete för de 2 jag inte tränar istället för att vara nöjd med att jag tränande det tredje. Eller? Vem vet. Borde kanske prova att variera lite mer. Cykling kommer jag definitivt ta in mer och mer i min träning, men simning? Hmmmm.

Cykelmygga sa...

Det såg grymt bra ut i dina växlingar. Fokuserat. Fortsätter du på inslagen linje kommer du växla grymt snabbt på alla tävlingar i sommar!

askan sa...

benet,
ja triathlon är skitcoolt. Fattar inte varför inte all börjar med det :) Men seriöst så är det kanon även om man vill satsa på löpning. Man kan köra sin löpträning som vanligt men kör cykling nån gång varannan vecka och så simmar man nån gång i veckan på vintern. Och vill man kan man träna hur mycket som helst för det sliter inte lika hårt som enbart löpning. Även om min rygg just nu år totalpaj och jag fått stäla in träningen två dagar i rad...

askan sa...

cykelmygga,
alla är vi bra på nåt :) Jag kan ju träna växlingar hela dagarna med Rune i trädgården och satsa på att klå eliten i Kalmar :)

Fast det är nog andra bullar när tävlingsstresen kommer. Men jag gillar det Jona sa om att det är lika bra att lära sig rätt från början.