onsdag 28 januari 2009

Är det konstigt att det finns så mycket skitmat?

Läser i Aftonbladet att Bert Karlsson dragit i gång något som kallas matkompassen. Under temat "Den dyra maten" beskriver Aftonbladet hur flera tusen har fått nog: nu marscherar de mot den dyra maten! Tanken med det här projektet är att jämföra olika butikers priser: "Erfarna människor, bland annat massor av pensionärer, som vet vad som är rimligt att betala för mjölk och köttfärs. " Enligt Bert ska de också kolla det som numera populärt kallas "matfusket", dvs tillsatser.

Jag tvivlar på att vi någonsin haft billigare livsmedel. All denna hets mot ännu billigare produkter ger sämre mat, utslagning av småskaligt jordbruk och småskalig produktion, tvingar till fler och längre transporter, tvingar fram jordbruksstöd (konsumentsstöd som min pensionerade lantbrukar- morfar kallar det), utarmar vår jord mer, ger slaktdjuren ännu sämre liv och... jag kan fortsätta i evighet.

2 kommentarer:

Dunceor sa...

Samma problem som alltid. Man tjatar om man vill ha billigare det, mindre skatt på det men någonstans måste de pengarna komma ifrån. Om vi i västvärlden hade varit villiga att betala för vad saker hade kostat att producera med bra villkor så hade arbetarna i tredje världen kanske haft bättre villkor. Det är vi som driver på hetsen.

askan sa...

Dunceor, det ironiska är att det samtidigt pågår debatter om "Matfusket", de långa transporterna, hur kvaliteten på livsmedel sjunker, osv. Då får vi vara beredda att betala också.