tisdag 6 januari 2009

Nya året, allroundåret

Med en influensa som drabbade hela familjen strax före nyår så har det inte blivit nån träning den sista veckan. Istället har jag planerat lite inför 2009 och börjat sätta upp lite målsättningar. Istället för fokus på simning, cykling och löpning vill jag bygga upp en fysik som gör det möjligt att vara med på allt som är kul. Istället för att specialisera mig tänker jag bredda mig. Målet är att kunna följa crossfit.com's workout of the day ett par dagar i veckan och sen lägga till Crossfit Endurance's (CFE) tilläggsövningar för uthållighetsidrottare.

Generellt är CFE's övningar korta men intensiva, antingen tempoträning eller intervaller, aldrig långsamma pass, aldrig långa pass. Enligt deras syn på saken så är långsam aerob träning ineffektiv och ohälsosam. Det är inte denna synen på träning som attraherar mig för jag gillar att springa långa pass, utan helt enkelt den korta tidåtgången. Med den pendling, jobb och dagishämtning som väntar så skadar det inte om träningen tar lite minre tid. Personligen tror jag inte att detta är en optimal träningsapproach för att göra riktigt bra ifrån sig på marathon, ultra eller långdistanstriathlon, men tillräckligt bra för att kunna vara med och ha kul och det räcker i år. Och en träningsmodell som passar bra ihop med målet att bygga en bättre allmänfysik.

Jag har inte satt upp några tidmål för några lopp i år. Jag vill genomföra några triathlon, men det får bli de som passar in i familjens kalender. Det hade också varit kul med ett par ultralopp, men jag har inte bestämt vilka ännu. Jag ska försöka komma ut och springa mer i terrängen, för jag känner att det är bra för både min kropp och min löpning.

Sen har jag satt upp lite mer konkreta mål för "allmänfysiken":

-Kunna stå och gå på händer kontrollerat
Klara handstående armhävning mot vägg (1 rep)
Hoppa hopprep snabbt och kontrollerat
Hopprep Double Under (10 raka)
Pistols (enbensböj, klara kontrollerade pistols på båda benen, 2 st)
50 armhävningar
10 strikta pullups
15 dips
Lära mig tekniken för de vanligaste styrkelyften

Prehab: Fortsätta med funktionell rörlelsemönster samt öka min rörlighet genom seriös stretching. Speciellt fotled, hamstrings, höftböjare, gluteus maximus, hela ryggen, axlarna.

Vi får se hur det går...

6 kommentarer:

Fredrika sa...

Gott nytt träningsår Askan!

Jag har också tittat på CFE och förstår att det passar perfekt om man har begränsat med tid. Om kroppen pallar och svarar bra mot den typen av träning så är det ju bara att köra :-)

Ska bli kul att se vad du hittar på för äventyr! Och så ses vi på GAX50, eller hur ;)

askan sa...

Hej Fredrika och god fortsättning! Du har redan börjat med en massa bra träning kan jag se i din funbeatkalender...

Ja frågan är ju som vanligt om kroppen pallar. Om du kikat på CFE så kanske du är intresserad av den här intervjun med Brian "CFE" MacKenzie:
http://www.againfaster.com/articles/brian-mackenzie-pain-is-my-companion.html
och http://www.posetech.com/library/oa-BMc-0001.html

GAX50...man vet aldrig ;)

Cykelmygga sa...

Härligt att du bloggar lite Anders!
Förnuftig inställning till 2009. Jag gissar att du kommer få lite mer kontroll över tillvaron en bit in i 2009. Själv tyckte jag det blev lättare när jag började jobba, det blev lite struktur i tillvaron igen! Men tidsbrisen -den är här för att stanna!

Vi får dra en negerboll på systrarna fläderblom snart.

Cykelmygga sa...

tidsbrisen:)

Jag vet inte vad jag ska säga, kanske är det så man ska se det och inte som tidsbrist:)

askan sa...

Tidsbris... Skönt ord :)

Det ska bli skönt med lite struktur. Vi har fått dagis i början av mars så då blir det jobb och pendlingsstress. Ser fram mot det faktiskt, kommer att ha varit hemma ett år även om sista månaderna är på halvtid, och det räcker gott och väl för mig.

Absolut en Fläderblom! Jag kör dock inte med kakor just nu, men de kanske har nåt nyttigare?

Bear sa...

Lite årsmåls feed-back:
10 DUs i rad fixar du på en vecka. Du som springar tar nog pistolerna i en munsbit så fort du håller balansen. 50 raka armhävningar var ett högt ställt mål, dvs om du kör "ordentliga" där bröstet ska toucha marken vid varje reps. Förresten vill jag tipsa om kipping pull ups, det kommer du ha nytta av!