tisdag 3 mars 2009

Lidingö Ultra

Häromdagen bestämde jag mig för att springa Lidingö Ultra, ett 50 km-lopp som går på Lidingöloppsbanan i början av maj. Jag har tänkt använda loppet lite som utvärdering av hur Crossfit + Crossfit Endurance fungerar som träningsmetod för mig och den här typen av längre lopp.

För den som inte känner till Crossfit Endurance (CFE) så är det en förgrening inom crossfit för uthållighetsidrottaren. De driver en hemsida med uthållighetsträning och där presenteras en Workout of the Day för simning, löpning, cykling eller rodd enligt formeln 3 dagar på, en dag av. Av dessa tre är ett pass lite tempo eller time trial och två pass är intervaller. Passen är relativt korta men oftast med full fart förutom nåt enstaka lite lugnare pass varje månad. Viktigt att notera är att detta endast är kompletterande träning; basen i träningen är crossfit 4-6 pass per vecka. Hellre stryka ett CFE-pass än ett CF-pass om man har ont om tid.

Jag har fortfarande lite svårt att köra CFE:s tuffa löppass, min kropp är inte riktigt med på noterna och jag får lätt ont i hamstrings och nedre ryggen några dagar efter. Jag hoppas detta är nåt som blir bättre i takt med att jag blir starkare och kanske får bättre teknik. Hursomhelst, det ska bli kul att se hur jag tar mig runt 5 mil på Lidingö med den här typen av träning.

7 kommentarer:

Bear sa...

Grymt mål, det ska bli roligt att se hur du utvärderar det hela. CFE verkar riktigt slitigt, inte mkt plats för vila, phew!

Anna (Orka mera) sa...

Ahhh, spännande. Om det inte vore för att det krockar med alla andra löphändelser så där i maj, så hade jag också velat... får ta det ett annat år :)

Bear sa...

CF Nordic gör reklam för dig! http://www.crossfitnordic.se/ny-blogg-om-triathlon-och-lopning-2470.htm

askan sa...

Bear,
jag försöker lägga upp det så jag kör dubbelpass de dagar jag kör CFE, så att jag inte tullar på vilodagarna. TRor det är bättre kompakta ihop träningen och sen vila ordentligt.

Jag får passa på att göra reklam tillbaka för CF Nordic sen, deras sida är ju riktigt grym!

Anna,
ja det är mycket som krockar tycker jag. Just den helgen är det ju Lundaloppet också, där jag hade tänkt vara med. Men vad är väl 10 km i centrala Lund...?

Fredrika sa...

Ett utmärkt beslut!! Då ses vi!

Tror just för de här kortare ultradistansera är CFE grymt. Jag är liiiite mera skeptisk till de längre (100 K/100 miles), visst att Brian McKenzie har några sådana i CV:t men jag skulle gärna vilja se några fler i toppklass för att köpa konceptet helt. Däremot så är jag benhårt övertygad om att CF är den bästa "alternativträningen" man kan köra, och så fort jag börjar få pejl på Elphinston skall jag våga mig på det här.

CF nordickillarna är guld :-)

askan sa...

Fredrika,
Jag har samma tankar. När Mackinsey sprang sin Western states tränade han dessutom mer än vad som innefattas i dagens CFE. Men han ska snart göra en ny 100 miles så då får vi se...

Jag tror också att CF är ett suveränt komplement till ultralöpning även för den som vill tugga många mil i veckan. Däremot är nog inte 10 mil i veckan så bra för crossfit. Dels motverkar det lite de fitness-mål man försöker nå med crossfit och dels bygger ju CF på att man orkar ge 100% på de flesta passen. Man jagar alltid ett nytt personrekord.

CFE blir därför lite en kompromiss för de långa distanserna tror jag, precis som ju är tanken med CF: man ska vara hyfsad på det mesta, men inte specialiserad.

askan sa...

Mackenzie, menar jag...Mackinsey skrev ju en lärobok jag hade en gång i tiden...