onsdag 28 januari 2009

Är det konstigt att det finns så mycket skitmat?

Läser i Aftonbladet att Bert Karlsson dragit i gång något som kallas matkompassen. Under temat "Den dyra maten" beskriver Aftonbladet hur flera tusen har fått nog: nu marscherar de mot den dyra maten! Tanken med det här projektet är att jämföra olika butikers priser: "Erfarna människor, bland annat massor av pensionärer, som vet vad som är rimligt att betala för mjölk och köttfärs. " Enligt Bert ska de också kolla det som numera populärt kallas "matfusket", dvs tillsatser.

Jag tvivlar på att vi någonsin haft billigare livsmedel. All denna hets mot ännu billigare produkter ger sämre mat, utslagning av småskaligt jordbruk och småskalig produktion, tvingar till fler och längre transporter, tvingar fram jordbruksstöd (konsumentsstöd som min pensionerade lantbrukar- morfar kallar det), utarmar vår jord mer, ger slaktdjuren ännu sämre liv och... jag kan fortsätta i evighet.

tisdag 27 januari 2009

Utmanad

Så kom turen till mig i Sveriges blogg-stafett. Det var Anna som utmanade och det var bara att sätta igång direkt:

1. Vilken typ av löpare är du?
Jag vill ju gärna vara snabb, men med åren har jag insett att mitt psyke är mer anpassat för lite längre men långsamma saker. Dock tar jag ett steg tillbaka just nu och försöker se om jag kan få lite fart i mig.

2. Hur länge har du löpt?
Till och från och i kombination med andra sporter så har jag väl sprungit hela livet, men lite mer fokuserat så började jag våren 2007.

3. Hur mycket löper du per vecka?
Jag jobbar just nu med att försöka släppa mängdtänkandet och börja köra less is more. Förra året var målet 60 km per vecka men pga skador så gick det aldrig.

4. Vilket är ditt “feelgood” tempo?
Har börjat gilla strax under 5 min /km. Där får jag lite sköna plågovibbar men kan hålla på rätt länge.

5. Vid vilken ålder började du springa?
33 år

6. Vilka andra sporter utövar du regebundet?
Eftersom jag kör triathlon så blir det ju främst simning och cykling. Och rehab :) Nu har jag precis satt igång med en CrossFit-satsning och tänkte komma igång med det i år. Och sen lite Lindy Hop.

7. Vad måste du ha med dig på ett pass?
Helst inget alls, förutom kläder och skor då.

8. Varför springer du?
Det vet jag inte. Men det verkar onödigt att inte springa.

9. Har du någon gång ljugit för att få springa? Hur löd lögnen?
Ja, jätteofta. Eftersom jag planerar att fortsätta ljuga kan jag inte avslöja lögnerna.

10. Hur ofta köper du skor?
1-2 par per år kanske.

11. Hur ofta köper du annan löprelaterad utrustning?
Ganska sällan. Håller mig till bas-utrustning. Jag gillar egentligen prylar, men sen när jag väl ska springa så vill jag hålla det enkelt, det ligger på nåt sätt i löpningens natur. Därför köper jag inte så mycket löpprylar som jag egentligen skulle vilja.

12. Var/hur handlar du utrustningen?
I sportbutiker på resor. Ibland på nätet.
13. När föredrar du att springa?
Svala kvällar, varma dagar, regniga morgnar – anytime is a good time.

14. Hur ofta tävlar du?
Sällan pga skador, förra året blev det bara triathlon och ett löplopp.

15. Vilka distanser?
Jag har egentligen bara sprungit en mara och så Markusloppet, terräng 50 km. Det sista fastnade jag för, helt underbart, så det blir mer långa terränglopp i framtiden. Annars har det varit triathlon på Ironman- och halv-Ironmandistans som varit roligast. Då har man ordentligt med tid att vara långsam.

16. Vilken är favoritdistansen?
50 km terräng, skulle också vilja prova 50 miles terräng.

17. Har du ett mantra som du rabblar i huvudet?
Nej men jag förbereder mig ofta mentalt inför t ex Kalmar triathlon genom att spela upp tänkbara sekvenser. På tävling kör jag konstant scanning av kroppen för att se om nåt är på tok och i så fall vad jag kan göra åt det.

18. Vilken typ av vätska dricker du?
På träning dricker jag sällan nåt, isåfall vatten på långa pass eller om jag köper en cola i en kiosk. På lopp: sportdryck och cola.

19. Springer du helst i grupp eller ensam?
Ensam, även om det är kul att springa ihop med nån då och då.

20. Hur återställer du dig efter ett långpass?
Ordentligt med mat. Tidigare har jag kört vassleprotein blandat med kolhydrater, men nu tränar jag inte så mycket att jag anser mig behöva det. Ibland mår jag illa några timmar efter ett riktigt långt pass (oftast långa cykelpass) och då brukar en cola sitta fint. Ibland slinker det ner en Gainomax mellan två täta träningspass.

21. Vilken snabbhetsträning föredrar du?
Jag gillar långa intervaller, 1-3 km, men har inte kunnat köra så mycket sånt pga av skadestrul. Fartlek på backiga S:t Hans i Lund är också kul.

22. Vart blir du oftast skadad?
Jag har haft problem med min nedre rygg/bäcken och hamstrings. I höstas körde jag ordentligt med träning för stabilisering och bättre rörelsemönster så jag hoppas det blir bättre i år.

23. Vilket lopp drömmer du om att springa?
Lopp som kittlar är GAX 100, Lapland Ultra och så kanske nåt 50 miles-lopp ner i Alperna, som t ex Swiss Alpin. Jag blev lite förälskad i längre terränglopp efter Markusloppet så mer såna.

24. Vilken kändis skulle du helst vilja springa med?
Maria-Pia Boëthius är en intressant person. Men jag vet inte om hon springer.

25. Vilken idrottsstjärna skulle du vilja springa med?
Marta fotbollsgudinnan, jag skulle vilja se henne i en brant backe, tror hon kan vara sjukt ettrig.

26. I filmen om dig, vem spelar rollen som du?
Johnny Depp

27. Vilka tre löp/träningsbloggare utmanar du?
Hmmm, eftersom jag håller på med triathlon får det ju bli tre vassa triathleter. Först utmanar jag Filip Larsen som har en av Sveriges bästa träningsbloggar, sen Micke Selvin som har en hemsida/blogg som inspirerade mig mycket när jag började med triathlon och till sist Sveriges grymmaste triathlet: Lisa Nordén.

fredag 16 januari 2009

Kettlebells

Igår tog jag första steget mot att lära mig grunderna inom kettlebbells och tyngdlyftning. Jag och brorsan hade bokat tid med LennieMalmö Atletklubb för en introduktionskurs i kettlebells.

Vi började med att Lennie kollade vår rörlighet, eller snarare våra brister i rörlighet. Det var nämligen två ganska stela personer som han fått att jobba med. Efter det körde vi på med olika rörlighetsövningar som skulle korrigera våra vinklar. Det var häftigt att se hur man bara under ett träningspass mjukas upp och klarar att gå ner allt djupare.

Vi körde benböj med ansiktet mot en vägg. Lutar man sig framåt slår man skallen i väggen, lutar man sig bakåt så faller man. För att komma ner lite extra så gäller det att sträcka ljumskarna maximalt och så lyckades man knycka ner sig några extra milimeter varje gång. Övningen fortsatte sen med en kettlebell i händerna (marklyft) och det blev lite lättare eftersom den motbalanserar lite.

Efter de inledande rörlighetsövningarna gick vi lös på kettlebells och övade ett viloläge som jag tor han kallade "hangs" och så swings. Lennie berättade att han kör inriktat mot tävlingsformen girevoy sport, där det gäller att utföra en övning så många gånger som möjligt på tio minuter. Det låter som en riktigt grym tränings- och tävlingsform. Jag fick mjölksyra bara av att köra viloläget i en minut... och 40 sekunder swing med 24 kg kettlebell gav riktigt skön pump.

Enligt tränaren så ger detta en mycket bra grund om man sen vill lära sig tyngdlyftning, vilket ju jag vill. Jag känner också att detta kan vara bra för min rygg, att förbättra rörligheten och styrkan genom den här typen av övningar kommer ge positiva effekter även för min löpning och cykling.

Kanonkul pass, kan knappt vänta tills nästa gång :) Och en riktigt bra tränare!

Det är ju så kul att lära sig nåt nytt!

tisdag 6 januari 2009

Nya året, allroundåret

Med en influensa som drabbade hela familjen strax före nyår så har det inte blivit nån träning den sista veckan. Istället har jag planerat lite inför 2009 och börjat sätta upp lite målsättningar. Istället för fokus på simning, cykling och löpning vill jag bygga upp en fysik som gör det möjligt att vara med på allt som är kul. Istället för att specialisera mig tänker jag bredda mig. Målet är att kunna följa crossfit.com's workout of the day ett par dagar i veckan och sen lägga till Crossfit Endurance's (CFE) tilläggsövningar för uthållighetsidrottare.

Generellt är CFE's övningar korta men intensiva, antingen tempoträning eller intervaller, aldrig långsamma pass, aldrig långa pass. Enligt deras syn på saken så är långsam aerob träning ineffektiv och ohälsosam. Det är inte denna synen på träning som attraherar mig för jag gillar att springa långa pass, utan helt enkelt den korta tidåtgången. Med den pendling, jobb och dagishämtning som väntar så skadar det inte om träningen tar lite minre tid. Personligen tror jag inte att detta är en optimal träningsapproach för att göra riktigt bra ifrån sig på marathon, ultra eller långdistanstriathlon, men tillräckligt bra för att kunna vara med och ha kul och det räcker i år. Och en träningsmodell som passar bra ihop med målet att bygga en bättre allmänfysik.

Jag har inte satt upp några tidmål för några lopp i år. Jag vill genomföra några triathlon, men det får bli de som passar in i familjens kalender. Det hade också varit kul med ett par ultralopp, men jag har inte bestämt vilka ännu. Jag ska försöka komma ut och springa mer i terrängen, för jag känner att det är bra för både min kropp och min löpning.

Sen har jag satt upp lite mer konkreta mål för "allmänfysiken":

-Kunna stå och gå på händer kontrollerat
Klara handstående armhävning mot vägg (1 rep)
Hoppa hopprep snabbt och kontrollerat
Hopprep Double Under (10 raka)
Pistols (enbensböj, klara kontrollerade pistols på båda benen, 2 st)
50 armhävningar
10 strikta pullups
15 dips
Lära mig tekniken för de vanligaste styrkelyften

Prehab: Fortsätta med funktionell rörlelsemönster samt öka min rörlighet genom seriös stretching. Speciellt fotled, hamstrings, höftböjare, gluteus maximus, hela ryggen, axlarna.

Vi får se hur det går...